Basisschool Ramón Llull

De school Ramón Llull is een grote openbare basisschool in Barcelona die al ruim 70 jaar bestaat. Midden in het drukke centrum van de stad, biedt de school plek aan leerlingen van ruim 80 verschillende nationaliteiten (Chinees, Zuid-Amerikaans, Marokkaans, etc). Deze ‘integratieschool’ is de bekendste Catalaanse basisschool van de stad, wat mede komt door het opzienbarende gebouw uit begin 20e eeuw.

De school is meer dan een school en fungeert in de avonden en in de weekenden als ontmoetingsplek voor de wijkbewoners die er terecht kunnen voor allerlei culturele activiteiten (theater, muziekles, dans en sport). De architect, Joseph Goday, was een tijdgenoot van Antoni Gaudí en het gebouw uit 1918 staat in elke gids over de bouwwerken periode van die periode die ook wel het Catalaans Modernisme wordt genoemd. Goday ontwierp in heel Catalonië meerder openbare gebouwen, met name scholen.

Het bijzondere aan ons bezoek, tijdens de educatieve reis, was dat Pablo Goday, de kleinzoon van de architect Goday aanwezig was om ons de eigenaardigheden en bijzonderheden van het gebouw te laten zien. Goday is zelf ook architect en in 1992 was hij verantwoordelijk voor de renovatie van het gebouw. Hij was zeer verheugd en vereerd dat hij ons mocht rondleiden door 'zijn' gebouw.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This