Plaça Reial
Wanneer je over La Rambla richting de haven loopt, zie je bijna aan het einde van deze dynamische boulevard, door een redelijk smalle steeg, Plaça Reial opdoemen. Zodra je het plein bereikt is het effect overweldigend. Zichtbaar zijn de hoge zachtgele gebouwen, de palmbomen, de hoeveelheid restaurants en cafés. Het is een plein waar mensen zijn om te zien en gezien te worden. Het kenmerkt zich ook door de twee unieke lantaarns (ontworpen door een jonge Antoni Gaudí) en als middelpunt de fontein ‘De drie gratiën’, waarin charme, creativiteit en vruchtbaarheid symbool staat.
In vroegere eeuwen stond op de plek van Plaça Reial een kapucijnenklooster. Halverwege de 19e eeuw kreeg Francesc Daniel Molina de opdracht om (indertijd) een van de grootste projecten van Barcelona te ontwikkelen: Plaça Reial. De bouw duurde van 1848 tot 1859. Plaça Reial is tientallen jaren een geliefd plein geweest waar de bewoners van Barcelona elkaar graag ontmoetten. Rondom de jaren 70 van de vorige eeuw verpauperde Plaça Reial en waren met name junkies en prostituees hier te vinden. Het was een doorn in het oog van het stadsbestuur. Mede door de Olympische spelen van 1992 is er weer in het plein geïnvesteerd en heeft het de oude allure teruggekregen. De bewoners van de stad en de mondiale toeristen vertoeven er nu graag. Menig diepgaand gesprek, onder het genot van een glas wijn en een verscheidenheid aan tapas, is er gevoerd.
‘Plaça Reial’ als Metáfora van persoonlijke ontwikkeling. In de loop van je ontwikkeling heb je aan een 'fundament' gewerkt en heb je wellicht voor ogen gehad wat het uiteindelijke resultaat moet zijn. Wellicht hebt je het gevoel dat je klaar bent en en ben je volop aan het genieten! Maar hoe lang duurt dit genieten en blijf je je 'bouwwerk' in de gaten houden? Is het zichtbaar wat er gebeurt en merk je of eventueel het verval in gang is gezet? Het stadsbestuur van Barcelona opende haar ogen en wist dat ‘renovatie’ nodig was om Plaça Reial opnieuw te laten floreren. Hoe is dit met jouw persoonlijke ontwikkeling?
¡Alegria!
0 Comments