Sagrada Família

Welke woorden geven goed weer als je in en rondom de ‘Sagrada Família’ loopt? Het is bijna een onmogelijke opgave. De immense kathedraal laat iedere keer weer iets nieuws van haarzelf zien, opent haar geheimen en zorgt voor diepgaande verwondering. Het meesterwerk van de architect Antoni Gaudí (1852 – 1926) is niet zomaar ontstaan. Het heeft te maken met de persoon en de daarbij behorende talenten van Gaudí.

Als jonge en startende architect was hij zich duidelijk bewust dat hij naar een eigen stijl zocht en dat hij iedere vorm van imitatie wilde vermijden. Gaudí wist ook dat hij hiervoor onderzoek moest doen. Het onderzoek bestond uit analyseren, experimenteren en de tijd voor ontwikkeling nemen. In zijn jarenlange zoektocht analyseerde Gaudí in verschillende landen bouwwerken en onderzocht architectonische stromingen.

Op basis van zijn leerervaringen, onderzoek en zijn persoonlijkheidskenmerken kwam hij tot de ‘synthese van kunsten’. In zijn groei naar persoonlijk meesterschap ontdekte Gaudí dat voor hem architectuur een ‘synthese van kunsten’ is. De synthese van architectuur, schilder- en bouwkunst. Het heeft o.a. geresulteerd tot de imposante kathedraal ‘Sagrada Família’.  

De filosoof Friedrich Nietzsche vindt dat door authentieke zelfexpressie zichtbaar wordt wat de mens werkelijk van belang vindt. Bewust worden van wat ze echt willen en lef tonen om dit te laten zien. Het werken aan de eigen uniciteit zorgt er voor dat we authentieke mensen worden, mensen die onderscheidend zijn, mensen die bewust een eigen verhaal te vertellen hebben.

 
Miljoenen toeristen komen naar Barcelona voor Gaudí. Waarom? Omdat hij diepgaand heeft gewerkt aan zijn ontwikkeling en het lef heeft getoond om eigen keuzes te maken. Heb jij een eigen stijl en heb jij de imitatie vermeden?
 
¡Alegría!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This